Rotator Kılıf (Manşet-Cuff) Yırtıkları

Rotator Kılıf (Manşet-Cuff) Yırtıkları, Döndürücü manşet yırtıkları nedir?

Rotator kılıf, omuzda bulunan ve isminden de anlaşılacağı gibi omuzun dönme hareketlerin yapan ve dört tane kastan oluşan bir kılıftır. Ayrıca bu kasların omuzu döndürme fonksiyonu ile omuz ekleminin normal bulunması gereken yerde tutma fonksiyonları vardır. Rotator kılıf yırtığı, işte omuz eklemi anatomisi ve fonksiyonu için çok önemli bir yapıya sahip olan bu kasların tendonların (kirişlerin) yapışma yerlerindeki meydana gelen bir yırtıklara verilen isimdir.

Omuz ağrısı yapan nedenler arasında en sık gördüğümüz durumdur. Özellikle aynı omuzlarının üzerine yattıklarında çok şiddetli bir ağrı hissederler ve aynı omuz üzerine yatamazlar.

Rotator Kılıf (Manşet- Cuff) Yırtıkları, Döndürücü manşet yırtıkları nasıl oluşur?

Rotator kılıf yırtıklarının oluş mekanizmasına geldiğimizde iki ana neden görmekteyiz. Birincisi düşme veya kolun bir yerde asılı kalması ile oluşabilecek rotator kaf yırtıklarıdır (cuff, manşet). Bunlar travmatik veya akut yırtıklar olarak isimlendirilmektedir. En çok orta yaşlı insanlarda görülür.

Diğer kronik rotator manşet yırtıkları ile çok daha fazla karşılaşmaktayız. Genellikle 50 yaşların üstünde görülür ve kadınlarda daha sıktır. Bu durum genellikle omuz sıkışma veya diğer ismi ile omuz impingement sendromu ile veya sonrasında görebiliyoruz. Omuz eklemindeki sıkışma artarak bu bölgedeki dört kasa bası yapar ve sonrasında küçük bir yırtık oluşur ve tedavi edilmezse bu yırtık giderek büyür.

Rotator kılıf yırtıkları kendisini nasıl belli eder?

Öncelikle omuz ağrısının en sık sebebidir. Özellikle kolun başın üzerine alınmasında, saça götürmede, sırtına götürmede, kıyafet veya sutyen çıkarırken ağrı, güçsüzlük hatta bu hareketleri yapamama ile kendini gösterir. Aynı omuzlarının üstüne yatamazlar. Omuzun diğer kasları da bir süre sonra güçsüzleşir bu yüzden hareket ettirmek istemezler ve tutukluk gibi görülür.

Tedavi edilmemiş rotator manşet yırtıklarında çok daha ileri bir durum olan omuz kireçlenmesi gelişir. Bu aşamaya gelmiş hastalara ters omuz protezi denen çok daha büyük bir cerrahi işlem gerekir.

Rotator kılıf yırtıkları nasıl teşhis edilir?

Rotator kılıf yırtıkları omuzda ağrı şikayetler ile gittikleri uzman doktor tarafından teşhis edilir. Fizik muayene ve görüntüleme testleri altın standarttır. En sık tercih edilen ve kullanılan MR dır (Magnetik rezonans görüntüleme).

Rotator kılıf yırtıkları nasıl tedavi edilir?

Rotator kılıf yırtıklarının tedavisi, akut veya travmatik mi yoksa kronik mi oluşuna göre değişiklik gösterir. Yine yırtığın boyutu ve yeri bağlı olarak değişir. Hastaların beklentileri de tedavi seçiminde önemli bir faktördür.

Travmatik ve akut vakalar genellikle cerrahi yöntemlerle teşhis edilir. İlk kez teşhis edilmiş kronik rotator manşet yırtıkları fizik tedaviye alınabilir. Cerrahi dışı yöntemlerle iyileşmeyen yırtıkların ameliyatla tedavi edilmesi gerekir.

Rotator manşet yırtığı ameliyatı nedir nasıl yapılır?

Çok ileri boyuta gitmemiş olan hastalarda artroskopik tamir denilen işlem uygulanır. Kapalı olarak yapılan bu işlemde iki veya üç delikten girilerek tüm kopmuş olan tendonlar ve eşlik eden tüm patolojiler tamir edilir. Kapalı tedavi yöntemi olduğundan hastaların ameliyat sonrası dönemi daha rahat geçirmesini sağlar. Ameliyat sonrası fizik tedavi süreci de aşırı önemlidir.

Tedavi edilmez ise problem ilerleyerek omuz kireçlenmesine yol açacağı için bu durum da sadece protez gibi büyük cerrahi girişimlerle tedavi edilebileceğinden erken tanı ve tedavi çok önem arz etmektedir.

Bu yüzden omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan hastalar omuz konusunda tecrübeli bir doktora giderek tedavi olmalıdırlar.

Bilgi Alın