İçindekiler
ToggleÖn çapraz bağ (ÖÇB) dizimizi içinde bulunan ve dizin stabilitesine katkıda bulunan bir eklem içi bağdır. Yine ÖÇB yaralanmaları maalesef çok sık görülen bir diz yaralanmasıdır. ÖÇB yaralanmasına en sık yol açan durum tek bacak üzerinde dururken dizin dönme hareketidir. Ancak dizin pek çok ters hareketi ile oluşabilir.
Ön çapraz bağ (ÖÇB) yaralanması veya kopmasını en çok gördüğümüz yer maalesef halı sahalarıdır. Ama normal futbol, basketbol veya voleybol sahalarında da görülme olasılığı yüksektir. Aslında spor yaparken görülme oranı yüksek olmakla beraber düz yolda bacağın dönmesi sonucu dahi gelişir. Nispeten genç popülasyonda daha sık karşılaşılır.
Hastaların çoğunluğu dizim döndü ve kendimi yere attım diye bildirir. Daha sonra hemen yürümek veya spor yapmak da pek mümkün olmamaktadır. Hastaların bir kısmı bu esnada dizden bir ses duyabilir, sonrasında dizde şişme ve ağrı gelişir. Bir süre sonra kişiler yürüse bile özellikle merdiven inerken veya çıkarken güvensizlik hissi, boşluğa basma hissi, dizinin tekrar döneceği hissi alırlar. Özellikle koşma veya zıplama gibi hareketleri endişeleri nedeni ile yapmamayı tercih ederler.
Ön çapraz bağ (ÖÇB), Anterior Cruciate Ligament (ACL) kopmasının tedavisi cerrahidir. Dizin sabit kalmasında çok önemli bir bağ olduğundan kopması durumunda diz savsak kalacaktır. Bu durum da eğer tedavi edilmez ise sürekli istenmeyen diz hareketlerine ve menisküs ve kıkırdak yırtıklarına ve kopmalarına ve en sonunda da ciddi diz kireçlenmesine neden olabilecektir. Ayrıca ilk travma esnasında da gelişme ihtimali olan menisküs ve kıkırdak yırtıkları da aynı ameliyatta tedavi edilir.
Normal günlük aktivitelere dönmek
Eski sportif düzeye dönmek
Dizdeki güvensizlik hissini düzeltmek
İstikrarı geri kazandırmak
Ağrıyı azaltmak
Diz fonksiyonunu iyileştirmek
Oluşabilecek menisküs yırtığı riskini yok etmek
Oluşabilecek kıkırdak yaralanması riskini yok etmek
Diz kireçlenmesini engellemek
ÖÇB ameliyatları, genellikle artroskopi adı verilen ufak deliklerden kamera kullanılarak yapılan bir cerrahi teknik kullanılarak gerçekleştirilir. Sıklıkla hastanın kendi tendonunu ÖÇB nin yerine yerleştirilip tespiti şeklinde yapılır.
ÖÇB ameliyatı sonrası, hasta genellikle bir rehabilitasyon programına katılır. Bu program, dizin güçlenmesi, hareket açıklığının artırılması ve operasyon sonrası iyileşme sürecinin hızlandırılması amacıyla tasarlanır. Fizyoterapistler, hastalara özel egzersizler ve tedavi yöntemleri sağlar.
Söğütözü Cad. Koç Kuleleri A Blok Kat:8 No:27 Söğütözü Çankaya/Ankara
Sitede yer alan içerikler bilgilendirme amaçlıdır tanı ve tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Son güncelleme tarihi : 18 Mayıs 2024 – Webmaster: webmaster@drcemnuriaktekin.com