Menisküs Nakli

Menisküs Nakli AnkaraMenisküs Nakli Ankara
Menisküs nakli nedir?

Menisküs nakli, her diz ekleminde bulunan iki adet menisküsten herhangi birinin hasar görmesi veya ameliyatla alınması sonrası menisküs yerine koyulan farklı materyallere verilen isimdir.

Menisküs nedir ve fonksiyonu nedir?

Menisküsler, femur (üst bacak) ve tibia (alt bacak) kemikleri arasında bulunan diz ekleminde bulunan yarım ay şekilli iki adet yapıdır. Dizin iç ve dış kısmında olmak üzere; medial menisküs ve lateral menisküs ismini almak kaydı ile her dizde iki adet bulunmaktadır. Menisküsler, eklemlerin esnekliğini arttırır, şok emici özelliği sağlar ve dizin kayganlığına yardımcı olur ve esas yük taşıma özelliği sayesinde diz kireçlenmesini önler. Ancak travma, yaralanma veya yaşlanma nedeniyle menisküsler hasar görebilir veya yıpranabilir. En çok görülen neden ise daha önce geçirilmiş ameliyatlar esnasında menisküslerin çıkarılmasıdır.

Menisküs nakli nedir? Menisküs nakli için ne kullanılır?

Menisküs nakli işlemi; menisküsü çıkarılmış veya kullanılamayacak durumda olan hastalara menisküs yerine geçecek bir doku veya kadavradan alınan menisküsün yerleştirilmesidir. Bu işlemi en çok uyguladığımız alan daha önce çapraz bağ ameliyatı ile beraber menisküsü ameliyat ile çıkarılmış hastalardır. Bu hastalara eğer menisküs nakli yapılmaz ise menisküsü çıkarılmış hastalarda yük dağılımı bozulacağından kıkırdaklar üst üste binecek ve kıkırdak kaybı sonrası kireçlenme gelişecektir. Kireçlenme geliştikten sonra ise tek tedavi yöntemi diz protezi ameliyatı olacaktır.

Menisküs nakli nispeten genç  ve kıkırdakları sağlam hastalar için uygulanır. Beraberinde ön çapraz bağ yırtığı (ÖÇB; ACL yırtığı), diğer çapraz ve yan bağ yırtığı veyahut bacakta eğrilik varus deformitesi var ise bu problemlerin de aynı ameliyatta çözülerek menisküs yırtığının tekrarlaması engellenmiş olur.

Bu nedenle özellikle daha önce ön çapraz yırtığı ile beraber veya olmadan ameliyat ile menisküsü çıkarılmış hastalar, kıkırdakta problem gelişmeden menisküs nakli açısından bu konuda tecrübeli bir ortopedi ve travmatoloji uzmanına başvurmalıdır.

Sohbete Başla
1
Scan the code
Merhaba 👋
İnternet sitemize hoşgeldiniz. Ben Prof. Dr. Cem Nuri Aktekin'in asistanı Büşra. Size nasıl yardımcı olabilirim?
Bilgi Alın